Een reddingsvest of drijfhulpmiddel is alleen effectief als:
• U een product in de juiste categorie in relatie tot het toepassingsgebied/activiteit heeft gekozen.
   Zie ook in het hoofdmenu “ CATEGORIEN”
• U de juiste maat gekozen heeft in relatie tot het gewicht van de drager
• Als u een reddingsvest koopt, neem dan in overweging welke kleding u draagt. Zware, beschermende en/of waterdichte kleding kan de werking van het vest negatief beïnvloeden
• Als u een pre-wear check of test doet, voordat u het vest gaat gebruiken (leer kinderen hoe te drijven/draaien in dit vest)
• Als u de vesten aantrekt, draagt en onderhoud volgens de voorschriften in de gebruiksaanwijzing
• U een reddingvest draagt elke keer als er een risico is dat u te water kunt raken
• U het vest nooit onder uw kleding of jas draagt, het reddingvest ten alle tijden bovenop

Het drijfvermogen van het reddingvest of drijfhulpmiddel wordt dus uitgedrukt in Newton. Dit is de prestatie categorie. Algemeen: hoe hoger het drijfvermogen, des te hoger het prestatie niveau van het product is. Deze prestatie categorie (Newton) geeft een indicatie waar het reddingmiddel geschikt en veilig in het gebruik voor is (waar dragen/ welke kleding? ). Klik in de menubalk op CATEGORIEN voor meer informatie.

Uw gewicht is van ondergeschikt belang, in het water weegt u immers veel minder. De maatvoering van onze vesten wordt weergeven in gewicht. Belangrijker is wat uw toepassingsgebied is en welke uw kleding u draagt. Dit wordt weergegeven in de newton prestatie categorieën.

Toepassing: gebruik ik het vest als sportvest op binnenwateren waar hulp snel aanwezig is en met mooi weer (waarbij veel bewegingsvrijheid nodig is) of ga ik op zee zeilen met volle zeilkleding en extreem weer. Dit maakt een groot verschil qua keuze.

Kleding: zware waterdichte kleding kan de werking van het vest negatief beïnvloeden door luchtinsluiting ( in de benen en op de rug). Het reddingsvest moet dan meer drijfvermogen hebben om u op uw rug te draaien. Bij zware, zeil- en/of werkleding is het advies daarom een 275N vest te dragen.

Zie voor een volledig overzicht de rubriek “Categorieën”  en “ Producten” in het hoofdmenu

In de basis geldt hetzelfde advies als onder FaQ: “ Wat is de verhouding lichaamsgewicht, het toepassingsgebied EN kleding TOV de keuze van een reddingsvest?”

Een extra bijzonderheid is dat door het zwaardere lichaamsgewicht men ook grotere kleding aan heeft, wat weer voor problemen met luchtinsluiting zou kunnen geven. Dit kan de werking van het vest weer negatief beïnvloeden. Het advies is daarom om een 275N vest te dragen.

Pasvorm: voor de juiste pasvorm is de lengte van de tailleband van belang. Besto heeft speciale vesten met een verlengde tailleband. Neem contact met ons op voor advies.

Belangrijk voor kinderen is de pasvorm. Dit is nog belangrijker dan de gewichtsindeling die op het vest is vermeld. Trek uw kind het reddingvest aan en stel de borstband op de juiste afmeting in. (2 vingers moeten nog tussen borstband en lichaam kunnen). Het vest moet boven de gordel sluiten en onder de gordel zitten. Controleer ook of het vest een goede passing heeft en niet te los op het lichaam zit.

Dit raden wij sterk af. Bij een te groot vest glijdt het kind in het reddingsvest. Ook kan het vest over het lichaam gaan schuiven. Hierdoor worden de prestaties van het vest negatief beïnvloed. Bijvoorbeeld kan de benodigde afstand van de mond tot het wateroppervlakte niet gehaald worden, wat een gevaarlijke situatie oplevert.

Wij raden aan bij zeer kleine kinderen ( tot 5/6 jaar) een schuim vest aan te schaffen. Een vaststof vest heeft als voordeel dat veel minder onderhoud en geen keuring nodig heeft. Ook ziet u direct de felle kleur van het vest en daarmee uw kind ook. Kindervesten van schuin zijn tegenwoordig lekker licht en soepel om te dragen. Het drijfvermogen is direct aanwezig. Kinderen kunnen ook lekker zwemmen met het schuimvest aan! Let op: nooit een wegwerpluier dragen, maar met een zwemluier. Dit i.v.m. het met we het keren van de drenkeling.

Onze opblaasbare vesten zijn verkrijgbaar vanaf 15kg. Deze opblaasbare vesten worden in het water opgeblazen en brengen uw kind keurig naar de oppervlakte en draaien het op de rug.  Kinderen kunnen dus niet zwemmen met het opblaasvest aan! Opblaasbare vesten hebben meer draaivermogen door het actieve opblazen van het vest. Opblaasbare vesten kunnen wat stugger en zwaarder zitten bij kleine kinderen. Een nadeel is dat het technische producten blijven en daarmee voor hele kinderen minder geschikt is. Ook hebben deze vesten min. 2 jaarlijks onderhoud nodig.

De gemiddelde levensduur voor schuim- en opblaasbare vesten bedraagt 10 jaar. Een uitzondering bij opblaasbare vesten is dat dit verlengd kan worden na 15 jaar. Dit mits ze jaarlijks bij ons gekeurd worden van het 11 tot 15e jaar. Vanaf 15 jaar oud wordt geen keuring meer uitgevoerd.

·         SOLAS/MED vesten: verplicht jaarlijks door wetgever

·         ISO vesten: geen verplichting door wetgever, maar als het aan ons ligt wel.

Als het aan u ligt zou dit ook zo moeten zijn. Als het aan de wetgever ligt, deze bemoeit zich hier niet mee. Als het echter tot een ongeval komt met een niet gekeurd reddingvest dan draagt alleen u de verantwoording. Het gaat om uw veiligheid!!

Kijk voor meer informatie in het hoofdmenu onder de rubriek “ service & onderhoud”

Een pre-wear: Dit is een pre-wear controle van het vest of een controle van het drijflichaam en/of het  vest operationeel is. Check de gascilinder of deze vol is, vast zit en niet verroest is. Check de verval datum van de water activeringspil. Dit kunt u zelf uitvoeren. Doe dit periodiek. Raadpleeg de gebruiksaanwijzing hiervoor.

Full Service: Dit is een volledige onderhoudsbeurt door een geautoriseerd keuringsstation, waarbij een druktest gedaan wordt, pakkingen vervangen, etc. Hiervoor heeft men de juiste te gereedschappen, de juiste reserveonderdelen en manuals nodig. U krijgt na afloop een certificaat van goedkeuring. Hiervoor dient u dus naar een service station te gaan.

Voor meer informatie zie ook de rubriek “ service & onderhoud” in het hoofdmenu.

·         Als eerst Raadpleeg de gebruiksaanwijzing voor opberg- en was instructies

·         Als het vest erg vies is of na aanraking met zoutwater, spoel het dan met lauw water af( Inflatable ook aan de binnenzijde, verwijder eerst de wateractiveringspil), laat het volledig drogen en vouw het vest weer in.

·         Sla het vest vervolgens op op een droge plek en waar ventilatie is.

Ja, dat mag. De IATA (International Air Transport Association) geeft toestemming voor twee opblaasbare reddingvesten inclusief twee CO2 reservepatronen in de handbagage of in geopende bagage mee te nemen. Maar een aantal vliegmaatschappijen houden zich niet aan deze voorschriften, dus stem dit altijd eerst af met uw vliegmaatschappij! Het niet aangeven van gevaarlijke goederen is een strafbaar feit. De vliegmaatschappij mag u toegang weigeren voordat u eerst alle CO2 cilinders uit de lifejackets verwijderd heeft. Wij adviseren om CO2 cilinders te verwijderen alvorens u in checkt. Voorschriften vindt u onder:

·         http://www.iata.org/whatwedo/cargo/dgr/Documents/passenger-provisions-table-23A-en.pdf

·         USA TSA: Prohibited Items | Transportation Security Administration

·         FAA: Hazardous Materials Carried by Passengers and Crewmembers, November 25, 2015

·         United States Sailing Association: Traveling with your PFD